1883

Bakker Stam begint met het bakken van Jodenkoeken.

In 1883 begon Bakker Stam met het bakken van Jodenkoeken. Zijn bakkerijtje, gevestigd aan De Houttil 36 in Alkmaar (achter de Waag), werd later door bakker Albert Govers overgenomen. Govers wist wel raad met de lekkernijen: gevulde koeken, wafels, stollen, gebakjes en krakelingen gingen over de toonbank, maar natuurlijk ook de Jodenkoeken. Deze Jodenkoeken werden vanaf het begin verkocht in blikken bussen. Govers vroeg statiegeld voor deze blikken, zodat ze opnieuw konden worden gebruikt. Tot 1924 heeft Govers de bakkerij draaiende gehouden en verkocht zijn zaak daarna aan Dirk Davelaar.

1924

Het echte begin van Davelaar.

In 1924 kwam Dirk Davelaar uit Zaandam naar het Alkmaarse. Door zijn toedoen nam de verkoop van Jodenkoeken een vlucht. Het werd een begrip binnen en buiten Alkmaar. Het succes kwam nadat Dirk uitgebreid adverteerde in de lokale kranten. Zijn winkel was al snel te klein en er werd verbouwd. Op de foto hiernaast ziet u in het midden Mevrouw Davelaar. Tot 1946 heeft Dirk Davelaar in Alkmaar gewerkt en deed daarna zijn bakkerij over aan Kees van Houwelingen.

1946

De groei zet door.

Kees van Houwelingen ging op groter. Hij zette een distributiesysteem op, zodat ook andere winkels de blikken met Jodenkoeken gingen verkopen. Een uitgebreid klantenbestand werd opgebouwd. Vanuit zijn bakkerij in Alkmaar ging overigens de verkoop van de andere lekkernijen gestaag door. Een van zijn werknemers was Henk Dil. Gekomen als leerling en bepakt met de nodige vakkennis ging hij naar Amsterdam om daar nog meer ervaring op te doen. In 1968 was het Henk Dil die Kees van Houwelingen kwam aflossen in Alkmaar.

1968

Verhuizing naar een andere bakkerij.

Henk Dil ging boven de zaak wonen. Zijn werkdag begon al om half zes met het bakken van de Jodenkoeken. Deze werden nog met de hand uitgestoken. Dagelijks vers werd er uitgeleverd. Henk Dil had bij de overname besloten het assortiment aan te passen: een uitgebreid assortiment aan banket, chocoladeproducten, Delfts Blauw (voor de toeristen) en natuurlijk de Jodenkoeken. Een grote verandering deed zich voor toen groothandel Rosenberg zich als klant meldde bij Henk Dil. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen moest er gemechaniseerd worden. Niet meer het fijne handwerk, maar machines namen de productie over. In 1976 bleek het pand aan De Houttil, waar ook de winkel nog was gevestigd, te klein. Men verhuisde naar de Pettemerstraat. Niet meer de 90 m2 van De Houttil, maar nu op 300 m2. De groei zette door.

1983

Een eeuw Davelaar.

In 1983 werd het eeuwfeest van de Jodenkoeken gevierd. Honderd jaar Jodenkoeken kon niet onopgemerkt blijven. Een open dag, veel aandacht van de lokale- en landelijke pers en vanzelfsprekend de uitgifte van een JUBILEUMBLIK Jodenkoeken. Maar liefst 120.000 jubileumblikken werden er aangemaakt en binnen no time verkocht. Overigens gingen alle werknemers een gezellig weekendje naar Parijs, met aanhang. En 's maandags was iedereen weer present. Het bakken van de Jodenkoeken bleef ondanks de inzet van machines een ambachtelijk werk. Jodenkoeken blijven verfijnde, tere producten. Het inpakken bijvoorbeeld, ging nog altijd met de hand. In deze tijd werden er gemiddeld per dag 3500 blikken gevuld: 21 koeken in een blik, dan heb je het al gauw over 73.500 koeken per dag.

2000

Introductie nieuwe smaken.

Met de opkomst van de supermarkten gingen veel kleine winkeltjes kopje onder. Davelaar verloor een groot gedeelte van haar klantenbestand. Door het afschaffen van statiegeld kwam er interesse uit een andere hoek: de supermarkten. Daarnaast werd de traditionele Jodenkoek vergezeld met twee nieuwe smaken. Een dubbele Davelaar koek met stroop ertussen, beter bekend als als de Davelaar stroopkoek.

2008

Win een Davelaar fiets.

In het jaar 2008 bestond Davelaar 125 jaar. Een mijlpaal die uitgebreid gevierd werd met een aktie om de Gouden Davelaar. In vele bussen Davelaar Jodenkoeken werd een “Gouden” Davelaar gestopt en de gelukkige vinder van deze “Gouden” Davelaar won daarmee een prachtige prijs. Hoogtepunt van het jaar 2008 was de uitreiking van 100 unieke Davelaar fietsen aan evenzoveel winnaars van de Gouden Davelaar aktie. Onze hoofdstad Amsterdam was op zaterdag 23 augustus het decor van een heel peloton okergele Davelaar fietsen die de gelukkige winnaars mee naar huis mochten nemen. De bakkers van Davelaar koeken hebben in 2009 een nieuwe variant gebakken en op de markt gebracht: de Davelaar Speculaaskoek. Een heerlijke koek, gemaakt van Davelaar Jodenkoekendeeg met een geheime speculaaskruiden melange.Na 127 jaar bruist Davelaar nog volop en mag u van ons ook in de toekomst nog vele noviteiten en activiteiten verwachten.

2018

Davelaar in een nieuw jasje... eh... blik.

135 jaar nadat de eerste Davelaar Koeken over de toonbank gingen smult Davelaar nog steeds van traditie. Daarom blijft de koek in blik verkrijgbaar. Maar dan wel een blik van betere kwaliteit, zodat je er langer wat aan hebt. Samen met handige navulverpakkingen. Eerst voor de Jodenkoeken en Stroopkoeken, maar binnenkort ook in nieuwe smaken zoals verfrissende citroencake en geurige speculaas. Koeken van eigen bodem, en dat proef je!